Denne guiden snakker mye om ulike strategier man kan ta i bruk for å forbedre posisjonen sin i poker. Men selve grunnmuren for ethvert spill du gjør, enten det er cash games eller turneringer, avhenger av en god strategi for hvordan du håndterer pengene dine. Det handler både om å ha nok penger til å spille, men også om at du tar de rette valgene som gjør at pengene dine varer lengst mulig. På denne siden vil du få en innføring i hva «bankroll management» dreier seg om i poker på nett, hvorfor dette er viktig, hvordan du kan bruke pengene dine på en best mulig måte, og hvilke tabber du bør unngå.
Hva er bankroll management i poker?
På norsk kan bankroll management oversettes til håndtering av penger, men siden det offisielle begrepet som brukes er bankroll management er det slik vi vil omtale det i denne guiden. La oss starte med en helt grunnleggende definisjon av hva dette innebærer.
Bankroll management handler om å håndtere pengene man har til rådighet når man spiller poker. Disse pengene bestemmer hvilke innsatser og spill du kan delta i samtidig som du skal begrense risikoen for å tape alt du går inn i spillet med. Med andre ord; hva kan du gjøre for å få pengene dine til å strekke seg så langt som mulig og forbedre posisjonen din i spillet.
Forholdet mellom penger, innsatser og varians
En god håndtering av pengene dine i poker er kanskje den viktigste strategien du kan ta med deg inn i spillet. For å lykkes med det må man forstå forholdet mellom hvor mye penger man har til rådighet, innsatsene man kan sette og variansen i spillet. Sistnevnte er kanskje det mest kritiske elementet; varians er nemlig den delen av spillet som handler om tilfeldigheter, og utgangspunktet er å forsøke å minimere tilfeldighetene.
Hva mener vi egentlig med dette? Tilfeldigheter eller flaks er om man liker det eller ikke også en del av poker. Det er fundamentet for hvordan spillereglene er bygget opp. Den gode nyheten er at man til en viss grad kan kontrollere variansen ved å velge å bruke penger (eller plassere innsatser), når det er riktig. Både når du har penger til det, kort til det, og det er riktig for spillet.
Har du lite penger må du være forsiktig med når du byr, og styrken på hånden din blir enda viktigere. Men det er samtidig kritisk å være våken på hva motspillerne gjør, og falkeblikket når man spiller med felleskort er helt avgjørende. Samtidig finnes det ikke noe svar med to streker under. Ulike spillere vil ha en ulik grad av aksept for toleransen av variansen, enten den er høy eller lav. For eksempel vil en spiller som er god til å bløffe kunne tillatte seg en mer aggressiv (loose) stil selv med begrenset med penger.
Ikke minst, hvilken variant av poker du spiller, spiller også inn. For eksempel er det et faktum at det er en høyere varians (mer tilfeldigheter som spiller inn) i Omaha enn i Texas Hold’em. Ved å forstå hvordan variansen spiller inn og påvirker innsatsene dine og til syvende og sist hva du har å spille med er noe man aldri kan undervurdere i poker.
Hvorfor er bankroll management viktig?
Nesten like sentralt som å lære seg reglene i poker står bankroll management. Hele målet med dette konseptet er å begrense tapene dine så langt som det lar seg gjøre. Selv om du kan ha en god vinnerrekke når du begynner å spille, så er det garantert at du på ett eller annet tidspunkt også kommer til å tape. Hvilke du valg foretar deg da er et nøkkelpunkt for bankroll management.
Alle som har vært borti pengespill vet hvor surt det er å tape penger og hvor fristende det er å forsøke å kaste seg over spillene på nytt for å prøve å vinne tilbake det tapte. I de aller fleste tilfeller ender det med å tape enda mer penger. Ikke bare fordi man har uflaks, men også fordi man er drevet av irrasjonelle handlinger og tar konsekvent dårlige valg når frustrasjonen tar overhånd.
Bankroll management er viktig for å forsøke å holde disse irrasjonelle handlingene borte, og handle taktisk og strategisk fremfor på rent instinkt. Det er spesielt viktig for å unngå å ta de store og unødvendige tapene, dem som i ytterste konsekvens fører til at du taper penger du ikke har råd til å tape. Plutselig befinner du deg i en situasjon hvor du ikke kan betale regninger eller tjene til livets opphold.
Slik setter du og styrer din bankroll
Hele hensikten med bankroll management er at du allerede før spillet bestemmer deg for hvor mye du skal bruke. Beløpet skal ikke være tilfeldig, men være akkurat så mye som du har råd til å tape uten at det går utover andre ting. Mottar du lønn én gang per måned kan et beløp for hele måneden være det beste utgangspunktet. Da vet du akkurat hvor mye du har råd til å tape, samtidig som du kan betale regningene dine, handle mat, kjøpe klær osv.
Når du setter i gang å spille er hele poenget å holde deg til akkurat dette beløpet. Det vil si, om du vinner så øker ikke bankrollen din. Var den på tusen kroner, og du vinner tusen kroner, så er ikke bankrollen din nå 2000 kr. Se på bankrollen som budsjettet ditt, og det er dette beløpet du maksimalt kan bruke. Ikke en krone mer. Har du penger igjen fra denne månedens bankroll, kan du selvsagt overføre den til neste måneds bankroll.
Det å bestemme deg for hvor stor bankrollen din skal være er viktig, men hvordan du velger å bruke den er minst like viktig. Her er det flere ting som spiller inn:
- Hvilket nivå du spiller på: En nybegynner må forvente å bruke mer penger på buy-in enn en mer erfaren spiller. Rett og slett fordi mindre erfarne spillere ikke har samme evne som mer erfarne til å vurdere hvilke hender de skal by på
- Hvor glad du er i risiko: Hvis du har lest våre pokerstrategi sider har du lest om ulike posisjoner i spillet, og det å spille loose vs tight. Desto mer risiko du liker å ta, desto mer må du være åpen for å tørre å risikere en større andel av bankrollen din. De fleste vil sjelden anbefale deg å bruke mer enn 10 % av din totale bankroll på ett spill
- Hvilke mål du har med spillet: Spiller du kun for moro skyld er det kanskje ikke like viktig at du skal bygge opp mest mulig bankroll og få pengene til å strekke til så langt som mulig. Spiller du for å vinne, stiller saken seg helt annerledes. Da må du virkelig sørge for at du har en stor nok bankroll til å stå løpet ut
- Spiller du cash games eller turneringer: Hvor mye bankroll man kan klare seg med er også veldig forskjellig om man spiller cash games eller deltar i turneringer. I turneringer er det nemlig mange flere som deltar og pengene må derfor strekke seg mye lenger for å være med hele veien inn. Spiller man cash games så er veien til mål mye kortere, og det eneste du må holde styr på er hvordan du ligger an i det aktuelle spillet
Hva som er en riktig bruk av bankroll for hver enkelt spiller er vanskelig å gi et svar på med to streker under. Som du ser over er det nemlig mange faktorer som spiller inn, og hver enkelt spiller må finne sin optimale tilnærming basert på alt fra erfaringsnivå til risikoprofil. Men uansett hvilke forskjeller dette drar med seg i hvordan man bruker bankrollen, så ligger en viktig nøkkel i hvordan man tilpasser seg etter hvert som man taper og vinner.
Det som nemlig er helt sikkert når du spiller poker er at bankrollen din kommer til å endre seg hele tiden. En lengre vinnerrekke kan avløses av en enda lengre tapsrekke, og hva du gjør for å tilpasse deg dette påvirker bankrollen din i stor grad. Går du på en lengre rekke med tap vil det lønne seg å redusere innsatsene dine frem til du har klart å bygge opp igjen bankrollen din. Mange vil være fristet til å satse enda mer i håp eller forventning om at ting må snu, men det er ingen god strategi.
På samme måte, har du en god vinnerrekke og bankrollen din har bygget seg opp så vil du kunne ha råd til å spille med litt høyere innsats, i håp om at du kan bygge opp din bankroll til et enda høyere nivå. Dette er nyttige prinsipper som vil gjøre at du vil kunne forlenge pokerspillet ditt betraktelig. Forhåpentligvis nok til å spille deg frem til pengepremiene.
Bankroll strategier i poker
Du har sikkert hørt om Martingale og andre strategier i spill som blackjack og rulett, og selv om de ikke er like vanlige i poker så kan det være en måte å håndtere bankrollen din på. Her er en vurdering av hvordan ulike bankroll strategier kan fungere i poker:
Martingale
Hvis du er kjent med rulett og blackjack og bruken av Martingale, så trenger kanskje ikke denne strategien noen videre beskrivelse. Men om det er ukjent for deg vil det være nyttig å forstå det grunnleggende prinsippet bak. Det innebærer at man spiller på det samme utfallet hver eneste gang. Taper du dobler du innsatsen i den neste runden på akkurat samme utfall, og om du vinner har du vunnet tilbake det tapte. Det høres kanskje ikke ut som noe som er helt forenlig med tankegangen om en fornuftig bruk av bankroll?
Tanken her er at man skal kunne bruke Martingale for å få bygget opp bankrollen sin, men det er mye vanskeligere å gjøre i poker enn for eksempel rulett. Har du tapt 20 chips i en runde så er det ingen logikk ved å by dobbelt i den neste runden om du ikke har kort til det. Da må du heller forsøke å holde styr over tapene i hodet ditt, og øke budene når du faktisk har kort som kan bære spillet for deg. Mer erfarne pokerspillere vurderer Martingale prinsippet som mest kraftfullt om man spiller head to head med noen. I en slik situasjon kan man være tvunget til å by på hver eneste hånd, og kan i så tilfelle forsøke strategien i det minste for å sikre deg noen blinds.
Det er skrevet og sagt en god del om Martingale strategien i pokermiljøet, og mange virker å helle mot at det er en strategi som egner seg bedre på ruletthjulet eller blackjackbordet. Det er nemlig ikke så lett å se mange fordeler med strategien. Den mest åpenbare er at du kan vinne tilbake en del av bankrollen din om du lykkes, men risikoen er veldig høy og en av de store ulempene. Andre ulemper er at det krever en større bankroll for å kunne prøve dette, og ikke minst at man bør ha en god del erfaring med poker for å være komfortabel med å spille med så stor risiko.
Kelly Criterion
Kelly Criterion er en annen bankroll strategi som er hentet fra blackjack, og baserer seg på det enkle prinsippet om å vurdere hvor mye av bankrollen men kan satse for å vinne potten. Tanken er at man skal bruke formelen bak Kelly Criterion til å minimere risikoen for å tape alle pengene. Det handler om å ta en kalkulert risiko, fremfor å handle på instinkt, for å hjelpe spilleren til å velge om det er verdt å ta sjansen eller ikke.
For å bruke Kelly Criterion i poker må man være godt kjent med formelen, og ha denne under huden. Det er nemlig verken tid eller sted for å dra opp et regneark midt i pokerspillet for å beregne vinnersjansene dine. Formelen som skal benyttes ser slik ut: f*=(bp-q)/b
F i formelen angir hvor mye av bankrollen din du kan risikere. B er oddsen for at du kommer til å vinne potten, p er vinnersannsynligheten, mens q er sjansen for å tape. Ser vi dette i praksis, kan vi si at det er en odds på 2.0 for at du vinner, med en vinnersjanse på 70 %. Lagt inn i formelen vil det bety at det optimale budet er 40 % av bankrollen din.
Nå høres kanskje det å sette 40 % av bankrollen din ut som noe meget risky, når vi allerede har rådet deg til å ikke risikere mer enn 10 %. Vel, dette understreker ett av de viktigste poengene med Kelly Criterion strategien. Erfaring. Dette er ikke en strategi for den uerfarne spiller, og spesielt ikke en som ikke kjenner formelen bak og frem. Det er nemlig helt nødvendig for å lykkes. Lærer du deg formelen og har den nødvendige erfaringen til å vurdere vinnersjanser basert på styrken på hånden din, så kan det være en veldig god måte å sortere tankene dine på og hjelpe deg å vurdere hvor mye av bankrollen din som er verdt å risikere.
Bankroll for nybegynnere
Hva om du ikke har så veldig mye erfaring med poker fra før og bare ser etter en god måte å benytte bankrollen din på? Til deg finnes det også flere gode tips som er enkle å lære seg og lett å implementere s å snart du begynner å spille.
Det aller første du skal gjøre er å lære deg reglene for poker godt. Nesten uansett hvilken variant av poker du spiller finnes det en grunnstamme som du kan følge nesten overalt. Den viktigste er håndrangeringen som forteller deg hvilke kort du vinner på, og hva som er de beste hendene. Når du kjenner håndrangeringen i poker på inn- og utpust så vet du en hel del om når det er smart å spille og når det er smart å avstå.
Når du har lært deg håndrangeringen kan du begynne å fokusere på hvordan du ønsker å spille. I nesten alle varianter av poker kan du følge tight-loose tilnærmingen, som er en glimrende måte å beskytte og bygge seg på bankroll på. Den kan brukes både i cash games og turneringer, og er som skapt for nybegynnere. Utgangspunktet er at du starter forsiktig og kun byr på de hendene som virkelig representerer en vinnersjanse. Det kalles å spille tight. Så lenge du har godt med bankroll kan du sitte tight nesten hele tiden.
Så er det samtidig slik at de fleste varianter av poker, og spesielt turneringer, krever at du må betale mer i blinds desto lenger spillet pågår. Dermed vil du på et tidspunkt komme i en situasjon hvor du blir tvunget til å spille på flere hender uansett hvordan bankrollen din ser ut. Da vil du spiller mer loose, som betyr en mer aggressiv tilnærming hvor du tar mer risiko med hendene dine. Det kan også være at du i en fase av spillet ikke har så mye bankroll, av helt andre årsaker, og det kan også tvinge frem en mer loose spillestil i et forsøk på å bygge deg en større bankroll.
Unngå disse tabbene med din bankroll management
På papiret kan det å sørge for en god bankroll management virke enkelt. Prinsippene er logiske, og oppsidene åpenbare. Men så snart du går i gang med spillet kan det vise seg å være mye vanskeligere enn du hadde trodd.
Den største tabben som pokerspillere gjør er at de faller for fristelsen med å prøve å vinne tilbake penger de har tapt. Det å sitte med følelsen av at «nå må flaksen snu» er noe alle som har tapt har kjent på. I en slik situasjon er det følelsene som styrer over fornuften, og faren for at du går på et enda større tap er veldig stor. Mange tror at tapene kan dekkes inn av et instinkt for å vinne, men i all den tid poker er styrt av tilfeldigheter er det en livsfarlig tankerekke.
Følelsen av å være uovervinnelig er en annen potensiell tabbefaktor i poker. Har du vunnet et par hender kan en slik følelse komme snikende, men være farlig for spillet ditt. Det kan føre til at du tar større sjanser enn du burde, og når tapet først kommer svir det så mye at du aldri klarer å hente deg inn igjen.
Mange brenner seg også på at de byr altfor mye på det de er sikre på at må være en vinnende hånd. Klassikeren er to par som mange nybegynnere tror er en knallsterk hånd i poker, men som faktisk er en av de dårligere. Kanskje har man også glemt å holde et øye til hva motstanderne potensielt kan ha, enten basert på felleskort eller hvordan de byr, og så får kjenne på smellen ved showdown.
Det å la følelsene ta overhånd er noe også mange har kjent på og vil få kjenne på i poker. Det som du tror er en soleklar vinnerhånd ender opp med å tape fordi motstanderen trekker opp en royal flush. Det kan skje selv de beste og vil være nærmest umulig å forsvare seg mot. Men hvordan du håndterer dette er det som skiller en middels spiller fra en topp spiller. I det følelsene får ta overhånd og frustrasjonen får styre, så mister du raskt kontrollen over spillet og bankrollen din kan være tapt på null komma niks.
Spiller du poker lenge nok er sjansen for at du kommer til å begå en eller flere av disse tabbene overhengende stor. Hvordan du håndterer det er det som avgjør om du begår tabben på nytt eller vokser som spiller på det. Det handler nemlig om å lære av sine feil, så det første som må skje er at du faktisk begår feilen. Det høres kanskje rart ut. Så må du vite at det faktisk var en feil, og deretter hva du skulle gjort i stedet. Først da kan du ta i bruk en bedre løsning som dermed vil hjelpe deg med å bli en enda bedre pokerspiller.
Det virker å være stor enighet blant pokerspillere at disiplin rundt spillet er en av de største, om ikke den største, suksessfaktoren i poker. Det fine med disiplin er at det kan læres uansett hvor god eller dårlig man er i poker. Først og fremst handler det om å legge seg en plan, og holde seg til den. Bankroll management er et glimrende eksempel på dette. Så handler det om å unngå å falle for fristelsen med å vinne tilbake penger som er tapt, og ikke la seg emosjonelt påvirke av dette. Kanskje klarer du å snu det negative til noe positivt, når du skal jakte revansje, eller kanskje du rett og slett trenger en time-out og en pause fra spillet.
Et godt utgangspunkt for å klare å holde på disiplinen er å ha realistiske forventninger når du går inn i spillet. Si til deg selv at det er en stor fare for at du kommer til å tape alt du satte inn. Alt annet blir en bonus, og ha heller fokus på at du skal ha det moro med de pengene du har råd til å tape. Herfra er det bare én ting som gjelder; øv så mye som du kan. Det vil hjelpe deg til å være mer disiplinert når du spiller poker.
Konklusjon
Bankroll Management er ett av de viktigste prinsippene i poker. Ved å ha en god forståelse for hva dette dreier seg om, og ta i bruk noen strategier for å forvalte pengene dine på en best mulig måte, er du ett skritt nærmere å lykkes i poker. Reisen starter i det du bestemmer deg for hvor mye penger du skal spille med og erkjennelsen om at du kun bruker penger som du har råd til å tape. Herfra gjelder det å bruke pengene slik at de varer lengst mulig. Det vil kreve både disiplin og trening for å mestre, og fungerer best sammen med innrømmelsen om at man er åpen for å feile og viljestyrke til å lære av feilene.
Ofte stilte spørsmål
Hvor mye penger trenger jeg i bankroll?
Først og fremst ikke en krone mer enn du har råd til å tape! I cash games er tommelfingerregelen at du trenger en bankroll som er minst 20 ganger høyere enn buy-in for å spille. I turneringer kan du fort regne det dobbelte.
Bør jeg gamble med bankroll pengene mine?
Nei, bankrollen skal du se på som budsjettet ditt og ikke risikere å tape dette ved å ta for stor risiko. Når du har tapt bankrollen må du regne deg som ute av spillet og ikke falle for fristelsen med å prøve å vinne pengene tilbake.
Kan jeg endre bankrollen min underveis i spillet?
Størrelsen på bankrollen din kommer til å variere gjennom hele spillet, og krever disiplin for å forvalte på en best mulig måte. Når du taper bankroll skal du redusere innsatsene dine, mens du kan tillatte deg å øke innsatsene når bankrollen din stiger.
Hva gjør jeg hvis jeg ikke har mer bankroll?
Slutte å spille! Siden bankroll er summen du har råd til å tape, så skal du ikke falle for fristelsen til å sette inn mer. Det kan sette deg i et økonomisk uføre som kan være vanskelig å komme ut av.
Hvor ofte bør jeg vurdere min bankroll?
Kontinuerlig. En av de viktigste faktorene for å lykkes i poker er at du hele tiden har kontroll på bankrollen din. I det du mister kontrollen står du i stor fare for å tape hele innskuddet ditt.
Med over 10års erfaring i casinobransjen vet Trude hva hun snakker om. I tillegg til å være hovedkommunikator med ulike nettcasinoer, skriver hun også artikler som er av interesse innen Les mer