02.10.2019 - IdaIda

Malta – en sikker plass for spillselskaper?

 

netent

Vi leste nylig en intressant artikkel på nettsidene til Calvin Ayre, mannen bak sterke spillselskaper som blant annet Bodog. Han har i lang tid vært en levende legende i spillbransjen, og er kjent for sin gode kunnskap til bransjen – i tillegg til sin utagerende livsstil.

Artikkelen vi leste omhandler i første omgang Net Entertainment, men tar samtidig for seg de aller fleste spillselskaper med bankkonto på Malta – er det virkelig så trygt som de skal ha det til? Eurosonen er jo ikke akkurat stabil for øyeblikket om man tar en titt litt øst i middelhavet – der ligger nemlig Hellas.

Nyheten tar for seg de ulike faktorene som gjør at Net Ent er et god selskap – da er det særlig fire fem faktorer som spiller inn:

– Lisensiering i Nord Amerika
– Høyere utbytte, hele 2% per aksje.
– EBITDA opp 44.5% på et år
– En massiv økning i spilltransaksjoner til 6.8 milliarder SEK
– Ingen gjeld

Da kan man spørre seg selv om hvorfor man ikke burde handle denne aksjen nå – alle vet jo at Net Ent kan å lage spilleautomater, casinospill og videoautomater. Samtidig viser tallene at de stikker fra konkurrentene, det er rett og slett ingenting å sette fingeren på. Alt ved Net Ent er perfekt for en som spekulerer i aksjemarkedet, eller bare er generelt intressert i spillbransjen.

Men, det er et stort men. Hvor har Net Ent pengene sine? Er de på Malta kan det være et stort problem om/når en bankkrise kommer, for slik som det ser ut nå vil den komme før eller senere på denne middelhavsøya. Det er ingen informasjon om hvor pengene er i de årlige rapportene, og det er ikke særlig betryggende om vi skal tro artikkelen. Hvis pengene derimot er i Sverige så bør de klare å ri ut en eventuell storm på Malta, og reise seg igjen – problemet ligger med andre ord om det er på Malta alle pengene ligger.

Dette problemet gjelder ikke bare for den gigantiske spillutvikleren – Betsson foreksempel er det største spillselskapet på Malta. Da kan man også spørre seg hvor de har pengene, er det også i Maltesiske banker? Fordelen som Betsson har er at de har flest kunder fra skandinavia, så en krise på Malta ville ikke betydd fullt så mye for de som for Net Ent som har flest kunder fra – ja du gjettet riktig – Malta. Jo mer konsentrert kundemassen er, jo større blir risikoen ved en eventuell krise – og det er her selve hovedfaktoren ligger.

Du kan lese hele artikkelen hos Calvin Ayre.